A ZENEKAR TÖRTÉNETE

A Re-Folk Zenekar bemutatása

A keszthelyi Re-Folk Zenekar az egykori Guzsaly, Tátorján és a Boroszlán zenekarok több évtizedes népzenész múlttal rendelkező tagjaiból alakult 2012 őszén. A tagok a magyarországi, erdélyi és moldvai csángó hangzást biztosító vonós (hegedű, brácsa, nagybőgő), pengetős (tambura, koboz, buzuki), valamint fúvós (furulya, kaval, tilinkó) hangszereket is megszólaltatnak.

IMG_0865

A zenekar önálló népzenei koncertjei mellett rendszeresen működik közre magyar és moldvai csángó táncházak tartásában és kísér néptánc együtteseket. A tagok fontosnak tartják a fiatalok megszólítását, ezért szívesen tesznek eleget a gyermek táncház felkéréseknek is.

Önálló repertoárjukból rendkívül népszerűek a Kárpát-medencei bordalokból összeállított műsorok, melyek kapcsán a zenekar boros rendezvények, szüreti fesztiválok és falunapok gyakori szereplője.

Az elmúlt években átlagosan 80-90 fellépésre felkért zenekar visszatérő vendége a keszthelyi, gyenesdiási, hévízi és balatongyöröki rendezvényeknek, de Zalaegerszegtől Fonyódon át Beloianniszig számos fesztiválra kaptak már meghívást. Ezek mellett egyéb kulturális események, könyvtári, múzeumi (pl. Múzeumok Éjszakája) és nemzeti ünnepekhez kapcsolódó programok gyakori előadói.

A zenekar erősségét jelenti a sokszínűség, hogy a hazai, erdélyi és csángó zenében is jártas, továbbá, hogy tagjai számos hangszeren játszanak. A zenekar folyamatosan bővíti repertoárját, ügyelve arra, hogy feldolgozásai is a tradicionális népzene keretein belül maradjanak, mert küldetésének tekinti a határon innen és túli, évszázados hagyományokra épülő, autentikus népzene széles körben történő megismertetését és terjesztését.

 

 

A Re-Folk Zenekar tagjai:

 

Burucs Zoltán: hegedű, tekerőlant, koboz, ének

Játszott a Guzsaly Népzenei Együttesben, ő volt a Tátorján zenekar alapítója és vezetője 1990-2012 között. Zenekaraival számos országos sikert aratott, mint az MTV által is közvetített Ki-Mit-Tud, Röpülj Páva, „Húzzad édes muzsikásom..” döntőkben, majd alapítója és tagja lett a Boroszlán, valamint Re-Folk Zenekaroknak. 2007-ben Keszthely város Pro Cultura díjasa lett, majd ugyanebben az évben a Tátorjánnal elnyerte a Zala Megyei Közgyűlés Nívódíját.

 

Rezes Gábor: nagybőgő, koboz, tambura, buzuki, ének

Játszott a Guzsaly Népzenei Együttesben, amellyel több népzenei vetélkedő (Ki-Mit-Tud, Röpülj Páva) döntőjébe jutott a 70-es, 80-as években. A későbbiekben népzenei szólistaként Zala megye számos településén mutatkozott be színes műsoraival, majd bekapcsolódott a Boroszlán Zenekar munkájába és alapítója lett a Re-Folk Zenekarnak.

 

Hintalan Gergely: nagybőgő, brácsa, furulya, klarinét, ének

2001-től a keszthelyi Tátorján, majd 2006-tól a Boroszlán Zenekarban zenélt, jelenleg pedig a Re-Folk mellett a Zala zenekarban is játszik. A Re-Folk Zenekar alapító tagja. 2007-ben a Tátorján zenekar tagjaként Keszthely város Pro Cultura díjasa lett, majd elnyerte a Zala Megyei Közgyűlés Nívódíját.

 

Horváth Szilárd: furulya, nagybőgő, kaval, tilinkó, cajon, ének

Az Óbudai Népzenei Iskola növendékeként tagja volt az 1997-ben alapított Csürrentő zenekarnak, amely számos koncertet és táncházat adott francia, belga, német fesztiválokon. A három, saját népzenei lemezt is kiadott zenekarral több televíziós és rádiós verseny döntőseként szerepelt.

2006-ban megalapította és hét évig működtette a moldvai csángó zenét játszó Boroszlán Zenekart, majd a Re-Folk Zenekar alapító tagja és a zenekar vezetője lett.

Több mint tíz éve tanít népi furulyát a legifjabb nemzedéknek. Jelenleg  afro-perui eredetű cajon dobok készítésével foglalkozik.

 

Szalay Andrea Rita: ének

A zene, az éneklés, a hagyományok tisztelete nagyszülei révén élete meghatározó részévé vált.  Gimnazistaként népdal szólóének kategóriában országos kulturális seregszemlék (pl. Helikoni Ünnepségek) győztese volt. Már a Guzsaly Népzenei Együttes is felfigyelt rá és énekelt velük alkalmanként. 2012-ben a Hagyományok Háza népi ének kurzusának elvégzését követően csatlakozott a Re-Folk Zenekarhoz.

 

Czeglédi Zsuzsa: dob

A legújabban csatlakozott tag 2016 óta dobol a zenekarban.